Herschrijven

Een tekst laten herschrijven: van best aardig naar tip top!

Je hebt hard gewerkt aan je tekst, maar je hebt het idee dat het nog beter kan. Er mist nog iets, maar wat?

Dit overkwam ook een van mijn vaste opdrachtgevers. Hij mailde me: ‘Beste Wendelien, zou je eens naar het voorwoord voor het werkplan willen kijken? Ik heb het geschreven, maar er zijn mensen die het niet wervend en inspirerend genoeg vinden. Zou jij voorstellen tot verbetering kunnen aangeven?’

Deze opdrachtgever is goed in zijn vak, net als jij waarschijnlijk, maar hij realiseert zich ook dat het overbrengen van een boodschap een vak apart is. Daarom vroeg hij mijn hulp om zijn teksten ‘op te poetsen’.

Laat je tekst glimmen en glanzen!

Bel me op 06 14 26 02 80 of stuur me een mail.
Mijn uurtarief ligt tussen de 40 en 60 euro, afhankelijk van de opdracht.

Eerst een proeftekst?
Ik herschrijf kosteloos een half A4 tekst voor je.
Dan weet je precies wat je kunt verwachten.

Ik schrijf best aardige teksten al zeg ik het zelf, maar ik vind het moeilijk om mijn meerwaarde duidelijk te maken. Voor mij is die zo logisch dat ik erover heen kijk. Door jouw ‘vervelende’ vragen, heb je mijn tekst ontzettend aangescherpt.

Klant

Herschrijven gaat dieper dan redigeren

Redigeren is de wat mildere vorm van herschrijven. Het document is dan al bijna klaar en moet alleen nog gecontroleerd worden op taal. Spelfouten, grammaticale fouten, minder geslaagde formuleringen etc. Het gaat bij redigeren vooral om de vorm.

Bij herschrijven begin je bij de inhoud. Is de boodschap van de tekst duidelijk? Is de informatie passend bij de doelgroep? Moet er nog wat bij, kan er wat weggelaten worden? Een tekst die je laat herschrijven kan er na afloop behoorlijk anders uitzien!

Hoe gaat het herschrijven in zijn werk? Een voorbeeld.

Pingpongen met teksten

Stap 1

Je levert een concepttekst aan. Bijvoorbeeld een webtekst of een artikel voor de nieuwsbrief van de organisatie waar je voor werkt.

Deze tekst kan al best compleet zijn, maar het kan ook een willekeurige opsomming zijn van jouw gedachten, nog zonder kop of staart.

Het is helemaal geen probleem als je een tekst aanlevert die nog als los zand aan elkaar hangt. Laat de logische opbouw maar aan mij over!

Stap 2

De eerste versie die ik retourneer is vaak behoorlijk opgeschud. In de kantlijn zet ik de vragen die de tekst bij me oproept.

Het schrijven van een persbericht of nieuwsartikel vergt de nodige expertise. Je bent geneigd om te beginnen met een inleiding, maar dat is dodelijk op internet. Vandaar dat ik regelmatig ingrijp in de structuur van een tekst.

Stap 3

Je pingpongt de eerste versie terug met jouw wijzigingsvoorstellen. Eventueel bellen we even om e.e.a. door te spreken.

Het komt voor dat ik de inhoud anders begrepen heb dan de bedoeling was. Dat is alleen maar goed, want daar wordt de uiteindelijke tekst helder van.

Stap 4

Ik verwerk de wijzigingen in een tweede versie, die ik weer naar je ‘terugspeel’. Als je akkoord bent, is deze versie definitief.

Stap 5

Vaak blijft het hier bij, al kan het net zo goed zijn dat we nog een tijdje heen en weer pingpongen. Net zo lang tot iedereen tevreden is!

Wat kan ik voor jouw tekst betekenen?

Bel me op 06 14 26 02 80 of stuur me een mail.

Share This